Quantcast
AWD - Car won't start - ECM-640C ECM-640D ECM-929D

Volvo AWD V70-XC70 Forum

INDEX FOR 6/2019(CURRENT) INDEX FOR 11/2006 V70-XC70 INDEX [<<]  [>>]

 VIEW    REPLY TO THIS MESSAGE Replies to this message will be emailed.    PRINT   SAVE   A    A 

Car won't start - ECM-640C ECM-640D ECM-929D V70-XC70 2006

Hi folks,

My XC70 AWD 2006 cannot start, but let me give you some background.

One month ago I noticed that the car was bogging down when I was accelerating on the highway, let's say, it was hesitating before getting up to the speed I wanted.
I thought it was time to replace the spark plugs which were 100K old, so last Saturday, I replaced the original Volvo sparks with the NGK 7092.
The old sparks were really worn, besides #3 #4 and #5 were soaked with oil... #2 and #5 were just worn.
I think the reason why #3 #4 and #5 were soaked with oil is because 6 months ago I realized the PCV hose was broken, I replaced it but there was plenty of oil next to the ignition coils location. I cleaned everything but I guess the oil might have gone down the threads of the sparks.

http://www.mediafire.com/view/k3r2he3bb1j4sb7/IMG_20190122_211740.jpg

Anyhow, once the sparks have been replaced, the car started immediately and the engine sounded totally different, very smooth and clean.
Yesterday, after a few minutes I was driving the car (cold start, I am in Canada so well below freezing point right now) the engine almost stopped, as if not enough fuel was getting there, I pulled over, did not touch the throttle pedal, after a few seconds the engine rpm went up to normal again.
This morning, no start at all.

I was convinced something was wrong with the ignition coils, but the VIDA errors say something different.

http://www.mediafire.com/view/r42irtc5rzgjn0j/2019-01-22_ECM-640D.png

http://www.mediafire.com/view/5keh82blajbtc9c/2019-01-22_ECM-640D_Details.png

http://www.mediafire.com/view/v29b6gn19gf9ppe/2019-01-22_ECM-640D_Details_V2.png

http://www.mediafire.com/view/jriy7x9hd7y0qmf/2019-01-22_ECM-929D_Details.png

I was able to start the car again one more time while I was plugged in with VIDA, the engine stayed idle for about 10 minutes, then it stopped.

I understand the meaning of the codes, but I do not know where to start from.

Any chance this is related to the spark plugs or the ignition coils or anything I might involuntarily done during the replacement?
It is difficult for me to think of a pure coincidence.

Many thanks for your advice :)

Alex






THREADED THREADED EXPANDED FLAT PRINT ALL
MESSAGES IN THIS THREAD

New Car won't start - ECM-640C ECM-640D ECM-929D [V70-XC70][2006]
posted by  Metallo  on Wed Jan 23 05:35 CST 2019 >

Cut and paste link:

<< < > >>


Users marked in green are currently online.

©Jarrod Stenberg 1997-2016. All material except where indicated.


Brickboard.com is not affiliated with nor sponsored by AB Volvo, Volvo Car Corporation, Volvo Cars of North America, Inc. Brickboard.com is a Volvo owner/enthusiast site, similar to a club, and does not intend to pose as an official Volvo site. The official Volvo site can be found here.

All participants agree to these terms.
Powered by Denizen - Custom Software for Enthusiasts